22
Μαρ

Οδηγίες – Πληροφορίες – Συμβουλές για να πετάξει ο χαρταετός σας ψηλά!

☺ Ουρά
Η σωστή ουρά βοηθάει στην πτήση του αετού σημαντικά. Το μήκος και το βάρος της είναι ανάλογα του μεγέθους του χαρταετού. Με χάρτινες λωρίδες από σερπαντίνες  ή εφημερίδες, φτιάξτε μπουκετάκια και δέστε τα ανά 20 εκατοστά επάνω στο σχοινάκι της ουράς.  Το μήκος να είναι 3 έως 4 φορές μακρύτερο από το μήκος που έχει το σώμα του χαρταετού.

☺ Καλούμπα
Για να πετάξει ο αετός μας όλο και ψηλότερα, χρειάζεται να έχει όλο και μακρύτερο σπάγκο να αφήνουμε ξετυλίγοντας την καλούμπα που κρατάμε….  Ενώστε επιπλέον σπάγκο στην άκρη της καλούμπας και δημιουργήστε ένα μεγαλύτερο κουβάρι σχοινιού. Μπορείτε να τυλίξετε το σχοινί σε ένα ξυλάκι.

☺ Αετόκολλα
Αν σκιστεί η αετόκολλα σε ένα ή περισσότερα σημεία, μπαλώστε τα σημεία αυτά με ένα κομμάτι αετόκολλας. Το κομμάτι να καλύπτει το σκίσιμο. Μία απλή νερόκολλα αρκεί για να κολλήσει, αλλά προσοχή στην ποσότητα! Η πολλή κόλλα μπορεί να μουσκέψει την αετόκολλα και να την τρυπήσει. Βάλτε μόνο μία σταγονίτσα και απλώστε την κόλλα με το δάχτυλο.  Κάντε το ίδιο στην περίπτωση που η αετόκολλα έχει απλώς ξεκολλήσει στο σημείο των σχοινιών του πλαισίου γύρω γύρω από τα ξύλινα πιχάκια.

☺ Ζύγια
Είναι σημαντικό τα ζύγια να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Αν οι κόμποι χαλαρώσουν, δέστε τους σφιχτά ξανά.

☺ Διακόσμηση
Φτιάξτε διακόσμηση από χαρτί και δώστε ένα μοναδικό χαρακτήρα στον χαρταετό σας. Κολλήστε με λίγη κόλλα, χάρτινα κομμάτια διαφορετικών χρωμάτων, σχημάτων ή και γράμματα…, βάλτε και φαντασία…

☺ Ασφάλεια
Ελέγξτε πρώτα πού θα πετάξετε τον χαρταετό. Θα πρέπει να μην υπάρχουν κοντά σύρματα ηλεκτρικού ρεύματος, διότι αυτό είναι επικίνδυνο.  Για να μην χαλάσει ο αετός, καλό είναι να μην υπάρχουν κοντά δέντρα ή φράχτες, στα οποία μπορεί να μπλεχτεί.  Το ιδανικό περιβάλλον για ασφαλές πέταγμα είναι μία αλάνα ή ένα ανοιχτό πλάτωμα. Κάποιοι προτιμάνε την παραλία, αλλά μερικές φορές ο αετός καταλήγει στο νερό. Όταν τρέχετε με τον αετό για την απογείωσή του, προσοχή να μην σκοντάψετε και τραυματιστείτε. Προσοχή και στα χέρια που κρατούν το σχοινί, όταν ο χαρταετός ανέβει ψηλά, το σχοινί μπορεί να μας κόψει ή κάψει τα χέρια.

Καλά όλα αυτά, αλλά χρειαζόμαστε και τον άνεμο!!
Καλή επιτυχία