Σώστε τον πλανήτη Γη

Σώστε τον πλανήτη Γη

Τα παιδιά συνεργάζονται με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Αντικαθιστούν τις συμβατικές πηγές ενέργειας με ανανεώσιμες και ισορροπούν τη ζυγαριά του πλανήτη.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τους μήνες: Σεπτ, Οκτ, Νοε, Μάρτ, Απρ, Μάη 

 

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού και εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων “ΖΩΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”.

 

Χώροι υλοποίησης

Νέα Κηφισιά, Χελιδονούς 55

Περιβαλλοντικό Κέντρο “δρω” Ναυπάκτου

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

ΣΤΟΧΟΣ
Να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εκμετάλλευσή τους από τον άνθρωπο, να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι η ανθρώπινη κοινωνία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πηγές για την παραγωγή του απαιτούμενου για τη ζωή της έργου, διατηρώντας μια αρμονική και βιώσιμη σχέση με το περιβάλλον.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα παιδιά αναλαμβάνουν να “σώσουν” τον πλανήτη Γη από την καταστροφική πορεία που έχει πάρει. Κατανεμημένα σε ομάδες και μέσα από το παιχνίδι καλούνται:

 

Να ανακαλύψουν
1. Τρόπους σωτηρίας του πλανήτη
2. Θετικά και αρνητικά στοιχεία για την προστασία του περιβάλλοντος
3. Ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως:
     Ηλιακή, Αιολική, Γεωθερμική, Υδραυλική, Βιομάζα

 

Να ταξιδέψουν
σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και να παρατηρήσουν τρόπους με τους οποίους το νερό, ο ήλιος, ο αέρας, η θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό της Γης, τα υπολείμματα από αγροτικές ή δασικές καλλιέργειες, μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη για την παραγωγή ενέργειας.

 

Να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μορφές ενέργειας με ήπιες και ανανεώσιμες.
Στόχος του ταξιδιού είναι η αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας στη “Ζυγαριά του πλανήτη Γη” με ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας που συναντούν τα παιδιά στο “ταξίδι” τους.

Η  ΖΥΓΑΡΙΑ  ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ

Η “Ζυγαριά του Πλανήτη Γη” αποτελεί τον κορμό του προγράμματος. Η μία πλευρά της ζυγαριάς -εκείνη που τείνει να λυγίσει- είναι γεμάτη με συμβατικές πηγές ενέργειας. Κάθε φορά που επιστρέφουν από ένα ταξίδι στις διάφορες  περιοχές της Ελλάδας, έχουν μαζί τους μορφές και ποσότητες ενέργειας που ανακάλυψαν στο ταξίδι τους. Έτσι, σιγά-σιγά αντικαθιστούν τις συμβατικές πηγές και γεμίζουν την άδεια πλευρά της ζυγαριάς με  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο τέλος όλων των ταξιδιών, η “Ζυγαριά του Πλανήτη Γη” ισορροπεί.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σώστε τον Πλανήτη Γη, εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων “ΖΩΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” και είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ δημοτικού.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τους μήνες Σεπτ, Οκτ, Νοε, Μαρτ, Απρ και Μάη.

Συνολική  διάρκεια: 1 ½ ώρα