Σιτάρι & Ψωμί

Σιτάρι & Ψωμί

Διατροφή και παράδοση. Τα παιδιά αλέθουν το σιτάρι, ζυμώνουν και συμμετέχουν ενεργά στην παραδοσιακή διαδικασία δημιουργίας του ψωμιού.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται όλους τους μήνες του σχολικού έτους.

 

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού και εντάσσεται στην κατηγορία “ΤΕΧΝΕΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ”.

 

Χώροι υλοποίησης

Πλάκα, Αδριανού 94

Νέα Κηφισιά, Χελιδονούς 55

Περιβαλλοντικό Κέντρο “δρω” Ναυπάκτου

 

Περισσότερες πληροφορίες

Κατηγορία εκπαιδευτικών προγραμμάτων: ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα που εντάσσονται στην κατηγορία ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ προσφέρουν τη δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με διάφορες φυσικές πρώτες ύλες, να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με παραδοσιακές τέχνες, ενώ παράλληλα με τη φαντασία τους, την ενεργό συμμετοχή τους και τη σωστή εκτέλεση κατάλληλων οδηγιών και πληροφοριών που τους προσφέρονται, να μαθαίνουν και να δημιουργούν!

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σιτάρι & Ψωμί» είναι η εξοικείωση των παιδιών με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, μέσα από εμπειρία και πράξη!
Από τον θερισμό στο αλώνισμα και το ανέμισμα, από το άλεσμα έως το ζυμάρι και το ρόλο της πινακωτής, τα διαφορετικά στάδια της καλλιέργειας του σταριού, γίνονται αντικείμενο ανακάλυψης μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά αλέθουν το σιτάρι, ζυμώνουν και συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας του ψωμιού.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά:

– έρχονται σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη όπως το δρεπάνι, το παραδοσιακό δίκρανο (πιρούνα), τον βολόσυρο (σβάρνα), το κόσκινο και την πινακωτή,
– παίρνουν στα χέρια τους σιτάρι,
– αλέθουν το σιτάρι τους γυρνώντας τον αυθεντικό πετρόμυλο,
– παραλαμβάνουν το αλεύρι τους και το κοσκινίζουν με ατομικά σκεύη,
– πλάθουν το ζυμάρι, κάθε παιδί στην προσωπική του λεκάνη,
– ανακαλύπτουν τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή του ψωμιού: αλεύρι, νερό, αλάτι και προζύμι, τα οποία ανακατεύονται από τα ίδια,
– αποφασίζουν το σχήμα που επιθυμούν να δώσουν στο ψωμί τους και αφήνουν το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για να φουσκώσει και
– λαμβάνουν πληροφορίες για το ψήσιμο του ψωμιού στο φούρνο.

Τέλος, σε ατομικά δοχεία με λαδόκολλα για να μην κολλήσει το ζυμάρι, όλα τα παιδιά παίρνουν μαζί τους το ψωμί που ζύμωσαν!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σιτάρι & Ψωμί, προσφέρει μία εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και ικανοποίησης. Τα εκπαιδευτικά μηνύματα, οι πληροφορίες, η διασκέδαση και η χαρά της εμπειρίας, χαράσσονται στη μνήμη των παιδιών.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Α΄, Β΄ και Γ΄ δημοτικού.
Υλοποιείται όλους τους μήνες του σχολικού έτους.

Συνολική διάρκεια: 1 ½ ώρα