Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Σωματική ασφάλεια, οι αισθήσεις μου, πρόληψη και αντιμετώπιση. Εγώ και οι άλλοι: προσέχω, προσφέρω, μαθαίνω άμεσες και χρήσιμες πρακτικές γνώσεις, είμαι σε εγρήγορση. Οι δραστηριότητες προγραμματισμένης περιπέτειας του εκπαιδευτικού προγράμματος στοχεύουν στον εντοπισμό, στην καθημερινή αναγνώριση και στην πρόληψη περιστατικών.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται όλους τους μήνες του σχολικού έτους.

 

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου και εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων “ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ”.

 

Χώρος υλοποίησης

Νέα Κηφισιά, Χελιδονούς 55

Περισσότερες πληροφορίες

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο και βασισμένο στις έννοιες πρόληψη και αντιμετώπιση που αφορούν στον εαυτό μου και στους συνανθρώπους μου, εξελίσσεται με την ειδική του θεματολογία ως χώρος ανακάλυψης της γνώσης και ευαισθητοποίησης της προσφοράς βοήθειας.

ΣΤΟΧΟΣ

 

ΜΕΘΟΔΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με τη μέθοδο του βιωματικού χαρακτήρα, τη χρήση καρτών/ εικόνων, δραστηριοτήτων προγραμματισμένης περιπέτειας και ρόλων που λαμβάνουν τα παιδιά, το πρόγραμμα στοχεύει στον εντοπισμό και την πρόληψη περιστατικών.

 

Το βασικό κορμό του προγράμματος Πρόληψη & Αντιμετώπιση τον αποτελούν:

 

> Ενημέρωση και συζήτηση με τα παιδιά για θέματα που αφορούν συνήθη περιστατικά ως προς
τη φύση τους και την πρόληψή τους:

 

Αυτοκίνητα στο δρόμο – άθληση και παιχνίδι – γλιστερά εδάφη – προστασία από τον ήλιο – υποθερμία – αφυδάτωση – κατανάλωση τροφίμων – τσιμπήματα εντόμων – δαγκώματα ζώων – πηγές ηλεκτρισμού – διακοπή ρεύματος – κίνδυνος φωτιάς – σεισμός.

 

> Παιχνίδια και δραστηριότητες σχετιζόμενα με τις ανθρώπινες αισθήσεις, με στόχο τη γενικότερη
αφύπνιση των παιδιών σε θέματα αισθήσεις – ασφάλεια:

 

Ασκήσεις αισθήσεων (ακοή, όραση, όσφρηση, αφή), καλλιέργειας ενστίκτου και ισορροπίας, ακονίζουν ικανότητες που συντελούν στην αποφυγή επικίνδυνων περιστατικών και βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν ότι για να μειωθούν οι πιθανότητες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, να γνωρίζουν το σώμα τους, τις ιδιαιτερότητές του και να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους όσο πιο καλά μπορούν.

 

> Οδηγίες και γνώσεις, κατασκευές και τεχνικές πρώτων αναγκαίων βοηθειών με  προτεραιότητες
που αφορούν στις δυνατότητες των παιδιών.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πρόληψη & Αντιμετώπιση, εντάσσεται στην κατηγορία προγραμμάτων “ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ” και είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται όλους τους μήνες του σχολικού έτους.


Συνολική  διάρκεια: 1 ½ ώρα